Grand Cherokee 2.5D czy 4.0B+G
Grand Cherokee 2.5D czy 4.0B+G
Zastanawia mnie który z silników lepiej sprawdzi się w polskich warunkach. Podobno silniki 4.0 z LPG wbrew pozorom dużo nie palą ale OC za tak duży silnik jest zdecydowanie większe. Na temat diesla jest sporo negatywnych opinii. Co o tym sądzicie ??
Re: Grand Cherokee 2.5D czy 4.0B+G
chodzi ci o silnik 3.7 V6 210KM bo z tego co wiem to nie ma silników 4l, średnie spalanie z instalacją LPG to ok 16,5l/100km, przy dieslu 2,5 pożera ok 11l/100km, więc różnica jest oczywista. Ja tez słyszałem mieszane opinie o dieslu ale sam doświadczenie nie mam więc nie wiem ile mają związku z prawdą. Generalnie ja polecałbym opcję benzyna + gaz, wychodzi taniej i silnik bezpieczniejszy.
Opcja benzyna + gaz wyjdzie najtaniej bo spali ok 13l max 18l, co tu dużo gadać gaz osłabi nieco silnik ale tu chyba o koszty najbardziej się rozchodzi. Diesel, pomijając kwestię rzekomej awaryjności wyjdzie dużo drożej.
Poczytałem trochę opinii i popytałem znajomych. Jeśli faktyczne realnym jest to co mówią to spalanie gazu oscyluje w granicach 16l/100km w cyklu mieszanym. Zaprzyjaźniony mechanik opowiadał, że jego kolega (również mechanik) miał kiedyś takie cudo. On non stop grzebał przy LPG i podobno uzyskał wynik 13l/100km.
Krytycy Jeepa mówią, że dla tego samochodu 20l to mało. Kiedyś nawet czytałem artykuł na temat mitów dotyczących spalania. Z tekstu wynikało jasno, że przekonanie, iż mniejsza pojemność silnika gwarantuje mniejsze spalanie to bzdura. Silnik 1.4 w dwu tonowym SUView będzie żarł jak głupi bo non stop będzie chodził na max sowich możliwości. Tym samym w dużych i ciężkich samochodach lepiej sprawdzi się silnik o dużej pojemności. Pracujący w swoim optimum może okazać się oszczędniejszy od małej wyżyłowanej jednostki.