Peugeot 607HDI dymi na czarno
Peugeot 607HDI dymi na czarno
Oglądałem Peugeota 607 z silnikiem diesla. Przy dodaniu gazu (na postoju mniej ale przy ruszaniu daje to o sobie znać) z rury unosi się czarny dym. Właściciel zauważył moje zniesmaczenie tym faktem i zaczął się tłumaczyć, że to normalne bo długo stał itp. Jak dla mnie jest to objaw pasającego układu zasilania lub problem z doładowaniem. Mogę się jednak mylić dlatego proszę o opinie.
Re: Peugeot 607HDI dymi na czarno
Zazwyczaj powodem są zanieczyszczone lub uszkodzone wtryskiwacze oraz/lub zanieczyszczony układ dolotowy. Być może trzeba wymienić pompę wtryskową (podaje za dużo paliwa), końcówki wtryskiwaczy (rozkalibrowały się) lub układ recyrkulacji spalin. Inna sprawa że dieselki lubia czasem pokopcic i jak nie jest to stały problem to nie ma sie co przejmować, czarny dym może pojawiac się jak auto jest załadowane po brzegi lub kiedy jedziesz na wysokich obrotach. Trzeba by pojeździć autem dłużej i zobaczyć co mu dolega.
Re: Peugeot 607HDI dymi na czarno
Znam silniki gdzie normą są objawy świadczące o konieczności remontu (branie oleju, dymienie itp) więc pytam, żeby fury za wcześnie nie skreślić. Po odpowiedziach widzę jednak, że z zakupu raczej nic nie będzie. Samochód niby jest ok ale wygląda na mocno styrany. Już na wejście miałem wrażenie 160tys km to jakiś żart ale teraz już mam pewność, że licznik był kręcony i to sporo.