Silny zapach benzyny w aucie
Silny zapach benzyny w aucie
Witam, jeste tu nowy więc proszę o wyrozumiałość. W moim aucie Citroenie Xsara 2002 1.4benzyna od kilku dni bardzo silnie czuć benzynę. Czuć zaraz po odpaleniu auta i jeszcze długo po zgaszeniu kiedy silnik jest jeszcze ciepły. No cięzko jest wytrzymać od tego smrodu, sprawdziłem nie ma żadnych wycieków, wiem ze sa teraz upały ale wczesniej tak nie było a auto mam od kilku lat więc cos tu nie gra. Co powinienem jeszcze sprawdzić?
dzięki
Re: Silny zapach benzyny w aucie
Ja też przerabiałem temat pochłaniacza. Jak szukałem usterki to czytałem o tym, że w aucie może śmierdzieć paliwem (ja tego nie miałem). A odnośnie twojego samochodu to sprawdzałeś instalację na zewnątrz czy też wewnątrz auta. Znam przypadek uszkodzenia jakiegoś zaworku (te ekologiczne bzdety). W samochodzie waliło tak jak by ktoś rozlał benzynę na podłodze.
Pochłaniacz tez przyszedł mi do głowy więc go oblukałem ale nie widać żadnych usterek a instalację to sprawdziłem na zewnątrz auta, kumpel zasugerował że pewnie mam przerdzewiały bak i stąd ten smród ale jakby tak było to by mi się benzyna lała a ja nic nie widzę żadnych śladów więc to raczej nie to.
sprawdziłbym szczelność układu paliwowego, faktycznie zbiorniki mogą korodować najczęściej na spawach i powodować wycieki ale to byś zauważył jak dobrze obejrzałeś auto. Może tez być winny filtr paliwa i zbyt duże ciśnienie w układzie zasilania.
Opary to nie to samo co benzyna. Może być tak, że masz maleńką nieszczelność i opary będą się ulatniać a cieczy nie zobaczysz bo jej fizycznie tam nie ma. Problem nie będzie leżał po stronie przewodów bo już byś miał w samochodzie kałużę.
Słusznie zauważył też kolega sokrates, że w czasie upałów problem może narastać.