Problem z 307
Re: Problem z 307
Ja stawiałbym na turbinę ale równie dobrze może to być problem z EGR'em lub elektroniką. O ile wiem to mechanicy w takich przypadkach sprawdzają też przepływomierze i cały układ wtryskowy. Ja w pierwszej kolejności wrzuciłbym samochód na komputer. Jeśli on nie wykryje błędów to czyszczenie EGR. Potem to już niestety koszty.
Na kompie nic nie wyszło. Mechanik rozkłada bezsilnie ręce i chce wymieniać na chybił trafił. Na początek chce czyścić EGR (bo to najłatwiej). Jak to nie pomoże to będzie go dławił. Zobaczymy co wyjdzie. Mam nadzieję, że to nie turbina bo to są straszne koszty.
Nie chcę Cię straszyć ale jak zaprowadzisz auto do "kowala" to od razu wystawiaj go na allegro jako uszkodzony albo szukaj drugiego pieca. Przerabiałem temat, żeby zrobić to dobrze to trzeba mieć pojęcie. Jeśli gość naprawy zaczyna od zatykania EGRu to zabieraj samochód i spi..laj jak najdalej.
EGR przeczyszczony a błąd nadal wyskakuje. Na dniach mam zamiar zaprowadzić samochód do ASO albo jakiegoś innego mechanika bo ten chce wymienić EGR choć go przeczyścił i sam twierdzi, że jest ok. Na innych forach czytałem, że takie objawy dałaby też uszkodzona pompa wtryskowa. To prawda ?
Już wiem co było przyczyną. W ASO od razu wymienili czujnik położenia wału i problem zniknął. Czasami lepiej wydać trochę więcej i pojechać do specjalisty. Wizyta w salonie firmowym jest trochę droższa ale można zaoszczędzić dużo nerwów.