Malowanie tarcz hamulcowych
Re: Malowanie tarcz hamulcowych
Przyznam szczerze, że nie spotkałem się jeszcze z sytuacją kiedy bębny byłby wymieniane ze względu na ich "grubość". Zazwyczaj jest tak, że rdza wcześniej zrobi swoje. Przeważnie korazja na rantach bębna jest tak zaawansowana, że ciężko jest założyć go na szczęki, w ekstremalnych przypadkach pojawiają się wżery które mogą doprowadzić nawet do pęknięcia bębna. Bębny to trochę inna technologia niż tarcze i w ich przypadku większą uwagę należy przywiązywać do okładzin i cylinderków.
Po oczyszczeniu z rdzy pomaluj farba podkładową a później już normalna farbą w wybranym kolorze. Pamiętaj tylko żeby wybrać farbę do wysokich temperatur bo inaczej wszystko zejdzie. Dobra jest Bolla w spreju wytrzymuje do 600'C
Zużycie bębnów powinien wskazać diagnosta przy robieniu okresowego przeglądu więc jak miałeś ostatnio przegląd i nic nie mówił to spokojnie możesz malować. Bębny wytrzymują długo, zależny oczywiście ile jeździsz i czy z obciążeniem itp.
no dobra ale ja miałem przeglad robiony w lutym to trochę minęło i teraz nie wiem czy warto odnawiać bębny czy nie bo jak wydam kase na farby i strace czas na czyszczenie i malowanie a w lutym mi powiedzą że do wymiany to jaki jest sens?
Może trochę nie na temat ale, jak żyje nie spotkałem się z sytuacją aby diagnosta zalecił wymianę czegokolwiek. Chyba, że stacja prowadzi też usługi ale wtedy to praktycznie cały samochód jest do wymiany. Najlepiej sam oceń stan bębnów. To nie jest trudne. Tak jak pisałem wcześniej, tarcze to inna technologia. W przypadku tarcz ich grubość ma ogromne znaczenie, ponieważ cienkie tarcze mogą się odkształcać. Pod tym względem bębny są lepszym i trwalszym rozwiązaniem. Jeśli korozja nie jest duża, bęben nie ma uszkodzeń mechanicznych a okładzina ładnie przylega i hamuje to ja nie widzę potrzeby wymiany na nowy.
Koszty i nakłady pracy są znikome więc może bez problemu to zrobić. Jak na przeglądzie wyjdą problemy z bębnami to je po prostu zmienisz. Przy okazji skontrolujesz stan hamulców. Cała operacja nie wyniesie Cię więcej niż 20zł a korzyści mogą być ogromne.
- Index
- » Forum
- » MITSUBISHI
- » Malowanie tarcz hamulcowych