Problem ze lusterkiem Audi A4
Problem ze lusterkiem Audi A4
Dziś zauważyłem, że nie mogę przestawić lusterka (chodzi o lusterka sterowane elektrycznie). Nigdy tego nie rozbierałem i nie wiem czego się mam spodziewać i co mogło ulec uszkodzeniu. Jeśli ktoś ma doświadczenie w tego typu naprawach będę bardzo wdzięczny za krótką instrukcję.
Re: Problem ze lusterkiem Audi A4
Nie działają oba lusterka boczne, czy tylko jedno? ? Sprawdzałeś bezpiecznik? Czy silniczki chodzą, słyszysz że pracują jak próbujesz włączyć? Możesz mieć przebicie na kablach, najlepiej jak podważysz szkła, one się trzymają na kabelkach więc nie wypadną i zobaczysz co tam w środku się dzieje. Użyj miernika do sprawdzenia czy prąd jest stały przy włączaniu, czy nie.
Nie działało lusterko lewe. Teraz jest jakiś problem z prawym bo się zacina. Bezpieczniki sprawdziłem i jest ok. Silniczka nie słyszę ale nie wiem jak się dobrać do lusterka. Nie wiem czy muszę zdemontować samo lustro czy całe lusterko. Nie chciałbym niczego uszkodzić bo to spore koszty. Z drugiej strony regulacja nie jest mi aż tak potrzeba, żeby ryzykować uszkodzenie.
Nie musisz demontować całego lustra tylko odchyl lusterko, a potem delikatnie podważ. Powinno wysunąć się bez wypadania bo trzyma się na przewodach. Jak nie słyszysz silniczka, to pewnie się zepsuł. Jak nie chcesz nic dotykac, to Twój wybór, ale jak już masz te elektryczne lusterka, to myślę że warto, żeby jednak działały, dla samej wygody.
Jutro spróbuję całość rozebrać i sprawdzić. Kolega który obiecał, że mi pomoże. On u siebie rozbierał lusterka już kilka razy więc wie w czym problem i jak to się robi. Postraszył mnie też, że może być tak, że trzeba będzie wymienić całe lusterko bo będzie taniej. Nie wiem jak to będzie w przypadku mojego samochodu ale u niego było tak, że silniczek był droższy niż używane lusterko.